Har det blivit dags att gå från idé till verklighet med ditt drömprojekt? Här får du 5 tips för ett lyckat byggprojekt.
- Tänk efter före
- Prisindikation eller offert?
- Skriv avtal
- Var övertydlig
- Ömsesidig respekt
1. Tänk efter före
Alla detaljer behöver inte vara på plats när hantverkare kontaktas eller ens när projektet startas. Vissa saker blir faktiskt bättre om de får växa fram. Men att göra större ändringar under pågående projekt kan ha stor inverkan på både byggtid och pris. Det är därför bra att tänka efter före! Ska rören plötsligt döljas istället för att var utanpåliggande kan det påverka projektet stort. Tydlighet från början gör det enklare för båda parter.
Sen har man såklart alltid rätt att ändra sig, men tänk efter före och ta hjälp av en hantverkare om du är osäker på om idén går att genomföra.
2. Prisindikation eller offert?
De flesta av oss vill ha koll på budgeten innan vi startar ett byggprojekt. Beroende på var du är i planeringen kan det vara bra att ha koll på prisindikation och offert. Vill du veta om du har råd att bygga badrummet precis som du vill ha det? Då kan det vara bra att be en hantverkare eller en fackhandel för en prisindikation. Tänk på att en prisindikation är ofta bred och ska ses som just en indikation. Beroende på vad du väljer för material kan ha stor inverkan på det slutliga priset. En offert kräver mer jobb av både dig som beställare och hantverkaren. I en offert måste de flesta detaljer vara på plats och en mer noggrann beräkning ska göras.
Så beroende på var du är i din planering, ställ dig frågan om du vill ha en prisindikation eller en offert. En offert signalerar att du är nära att fatta beslut och att du har ett fåtal hantverkare kvar i urvalet.
3. Skriv avtal
När du har valt ut den hantverkare som ska utföra jobbet är det dags att skriva avtal. Att ha ett skriftligt avtal en trygghet för båda parter och skapar förutsättningar för ett lyckat projekt. Samtidigt skapar det förutsättningar för ett lyckligare slut om en konflikt skulle inträffa . Skriv därför alltid ett avtal innan arbetet påbörjas och lägg till extraarbeten genom ett ÄTA-avtal under arbetes gång.
4. Var övertydlig
En 5 minuters dialog mitt i morgonkaoset samtidigt som hantverkarna bär byggmaterial och du letar efter plånboken är ingen bra utgångspunkt för att kommunicera. Vare sig frågor eller svar kring ett projekt.
Var alltid säker på att du förstår frågan du står inför och fråga hellre en gång extra så att du verkligen förstår än att anta att du har förstått. Likadant är det med ditt svar. Fråga en gång extra så du får höra med hantverkarens egna ord att det du försökt förklara landat rätt. Är det en större fråga är det bra att även skicka det via mail. Ibland kan det till och med var lämpligt att skriva ut förändringen i text och ritning och sätta upp på projektplatsen så att alla har chans att se.
5. Ömsesidig respekt
Lita på dig själv, du har gjort ett grundligt jobb när du valde hantverkare till ditt projekt och nu måste du låta ditt val få jobba under bra förhållanden. Tänk på att allas tid är lika mycket värd, håll det du lovar, fatta beslut i tid och lita på yrkesstoltheten.