Vi vet att det kan kännas svårt och lite nervöst att anlita hantverkare. Speciellt eftersom det är något man inte gör så ofta. Men var lugn, det är inte så krångligt som det kan verka. Genom BraByggare kan du enkelt hitta och jämföra redan kontrollerade företag genom att skicka in en enda offertförfrågan. Smidigt och tryggt!
Att tänka på när du anlitar hantverkare
☑ Fundera på vad du vill ha hjälp med
Börja med att definiera och tänka igenom ordentligt vad som ska göras. Var så detaljerad och tydlig du bara kan. Det kommer vara till hjälp både för dig själv och för hantverkaren.
☑ Ta in offerter och jämför
Be om skriftliga offerter från minst tre olika företag. Det kan vara en bra idé att få offerten specificerad i olika delar som exempelvis material, arbete och timprisför extraarbeten. Då blir det lättare att jämföra dem mot varandra. Kontrollera också att priset är inklusive moms och att offerten innehåller allt som ska utföras. På så sätt undviker du att bli överraskad när slutfakturan kommer.
☑ Kontrollera F-skatt och eventuella skulder
- Via Bolagsverketkan du kontrollera att företaget är aktivt, verklig huvudman och att styrelsemedlemmar inte har en historik med konkurser.
- Hos Skatteverketkan du kolla upp att företaget har godkänd F-skatt och är momsregistrerat. Tänk på att ett företag måste ha F-skatt för att du ska kunna använda ROT-avdraget.
- Hos Kronofogdenkan du kontrollera att företaget inte har obetalda skulder. Var särskilt uppmärksam på skatteskulder. Andra skulder kan indikera att företaget har problem, men kan också ha acceptabla förklaringar.
Alla företag som är anslutna till BraByggare är kontrollerade och kontrolleras löpande!
☑ Be om referenser
Fråga om kontaktuppgifter till tidigare kunder som du kan höra av dig till. Är företaget anslutet till BraByggare kan du läsa verifierade kundomdömen på BraByggare.se.
☑ Kontrollera försäkringar
Kontrollera att företaget har en ansvarsförsäkring. Det gör du enklast genom att be entreprenören omen kopia på deras försäkringsbevis.
☑ Kontrollera behörigheter och certifikat
Kontrollera att företaget har de behörigheter och certifikat som krävs för ditt projekt. Exempelvis Säker vatten, ID06 och våtrumsbehörighet. Vid elinstallationer är det till och med ett lagkrav. Du kan läsa mer om behörigheter och kontrollera dessa på respektive branschorganisationers webbplatser.
☑ Kontrollera Råd & Röns svarta lista
Här hamnar företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister. Ett seriöst företag vill göra rätt för sig och kommer inte finnas med på den svarta listan.
☑ Skriv avtal
Godkänn inte bara offerten utan skriv även ett ordentligt avtal. Att ha ett avtal att hålla sig i är en trygghet för båda parter. I avtalet bör du få med vad som ska göras, till vilket pris och när. Till din hjälp kan du använda färdiga standardavtal som Byggföretagen, Villaägarnas Riksförbund och Konsumentverket tagit fram.
Lite fler tips!
- Behövs bygglov? Hör med din kommun i god tid innan arbetet ska börja.
- Kommunicera! Prata med din hantverkare och fråga hellre en gång för mycket än för lite.
- Glöm inte ROT-avdraget. Då kan du nämligen göra 30% avdrag på hantverkarens arbetskostnad.
- Vill du göra några ändringar eller tillägg under arbetets gång bör det dokumenteras skriftligt. Då undviker du eventuella missförstånd.
- Betala aldrig i förskott. Grundregeln är att betalning ska ske först när ett moment eller arbetet är klart.