Råd och tips! Anlita hantverkare

Här får du några enkla råd och tips att fundera på innan du anlitar en hantverkare eller snickare till din renovering, ombyggnad eller nybyggnation.

Det ska självklart vara tryggt och enkelt!

Det finns en del saker du bör tänka på innan du anlitar en hantverkare till ditt renoveringsprojekt. Både för att spara pengar men också för att slippa framtida problem.
Här har vi enkelt och kortfattat samlat lite tips på vad du bör tänka på, vad som behöver kontrolleras, hur du undviker att bli blåst och hur ett avtal bör se ut. För det ska kännas tryggt och vara enkelt att renovera.

Välj rätt hantverkare

När du ska välja hantverkare är det alltid en bra början att gå på andra kunders omdömen och rekommendationer. Sen ska du också alltid kontrollera att hantverkaren är registrerad för f-skatt och är momsberättigad samt har en giltig ansvarsförsäkring. Det är dessutom oftast ett krav för att få vara medlem i olika branschorganisationer och vid utfärdande av certifikat. Har du fått kontakt med en hantverkare du inte vet så mycket om kan du alltid be om referenser. En skicklig och professionell hantverkare är aldrig rädd för att låta dig prata med hans eller hennes tidigare kunder.

Är du ändå osäker kan du också kontrollera med olika offentliga register, som till exempel Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. En varningssignal att se upp med, det är om hantverkaren börjar med att kräva förskottsbetalning för att kunna åka och handla material eller plötsligt börjar begära delbetalningar.

Kvalitetssäkrade hantverkare

Certifieringar inom byggsektorn

Alltid avtal

Skriv alltid ett avtal med den hantverkare du i slutändan väljer till ditt projekt. Var så utförlig som möjligt och kontraktet ska alltid innehålla en tidsplan. Glöm inte att komplettera avtalet om du gör några tilläggsbeställningar eller ändringar. Oftast är det förändringarna som gör att ett arbete blir dyrare än planerat.

Avtalsmallar

Skattereduktion

Vill du få skattereduktion för ROT-arbete ska du göra upp om detta med hantverkaren innan arbetet startar. Det måste också stå i avtalet att du, och övriga delägare i bostaden, bara ska betala halva arbetskostnaden och resten ska gå via Skatteverket.

Rot- och rutavdrag