Rotavdrag är ett skatteavdrag för privatpersoner som gör det billigare att anlita hantverkare för renovering, ombyggnationer eller tillbyggnad av din bostad. När du anlitar ett företag med F-skatt, dras rotavdraget automatiskt på fakturan – enkelt och smidigt. När arbetet är slutfört och fakturan är betald, skickar företaget in en ansökan om utbetalning till Skatteverket. Det är betalningsdatumet som avgör vilket år avdraget registreras.
Alla företag som är anslutna till BraByggare är självklart godkända för F-skatt.
Rotavdrag 2025
Från och med 1 januari 2025 återgår rotavdraget till det tidigare taket på 50 000 kronor per person och år. Det innebär innebär att du kan få max 50 000 kronor i rotavdrag för arbeten som betalas efter den 31a december 2024. ROT och RUT har ett gemensamt tak för avdrag på max 75 000 kronor per person och år, där högst 50 000 kronor får användas för rotavdrag. Under 2024 höjdes rotavdraget tillfälligt, men detta gäller endast för arbeten som betalades senast den 31 december 2024. Från och med den 12 maj 2025 kommer rotavdraget tillfälligt att höjas till 50 procent fram till årsskiftet.
Hur fungerar ROT?
Rotavdraget ger dig 50 procent i skattereduktion, efter den tillfälliga höjningen som träder i kraft 12 maj 2025. Skattereduktionen avser arbetskostnaden vid renovering, ombyggnation eller tillbyggnad av din bostad. Avdraget gäller endast arbetskostnader och omfattar inte material, resor eller andra tillhörande utgifter. Om ni är flera vuxna i hushållet kan varje person utnyttja sitt eget avdrag. Är ni 2 personer innebär det att ni kan få upp till 100 000 kronor sammanlagt i rotavdrag. För att beräkna vad du kan få i rotavdrag utgår du från arbetskostnaden på projektet.
För tjänster som omfattar hushållsnära arbete, som städning eller barnpassning, använder du dig istället av rutavdraget. Läs mer om vad som gäller i vår guide om rutavdrag.
Så här fungerar det:
- Företaget du anlitar gör avdraget direkt på fakturan baserat på arbetskostnaden
- Företaget ansvarar för att ansöka om resterande belopp hos Skatteverket
- Du betalar bara det som återstår efter att avdraget gjorts
Information att ge företaget:
- Personnummer för de personer avdraget ska gälla
- Fastighetsbeteckning
- För bostadsrätter ska du uppge organisationsnummer och ditt lägenhetsnummer
Villkor
För att få nyttja rotavdraget krävs att du uppfyller vissa villkor, uppfyller du inte dessa kommer du inte kunna få skattereduceringen.
- Du måste vara minst 18 år
- Personen som ansöker måste ha rotavdrag kvar att utnyttja
- Arbetet ska vara ett sådant som ger rätt till rotavdrag
- Du betalar skatt i Sverige
- Skatten du betalar måste vara tillräckligt hög
- Skattereduktionen kan aldrig överstiga den skatt du betalar totalt
- Arbetet ska vara betalt före årsskiftet för att komma med på nästa års deklaration
- Du måste äga och bo i bostaden under tiden arbetet pågår
- Gäller det ett småhus behöver det vara äldre än 5 år
Du kan nekas att använda avdraget om bostaden hyrts ut under tiden arbetet genomförts, om du bor i en kooperativ hyresrätt och arbetet får inte vara utföras av en närstående – släkting eller familjemedlem exempelvis.
Avdrag kan inte heller göras på arbete som utförs i dina barns bostad, även om du äger bostaden. Som delägare i en bostad kan du fortfarande göra rotavdrag, för att få det godkänt måste du dock informera Skatteverket om hur ni vill fördela avdraget mellan
delägarna. Läs mer om villkoren hos Skatteverket.
Berättigade arbeten
Exempel på arbeten där du har rätt att nyttja ditt rotavdrag:
- Ombyggnad, tillbyggnad och murning
- Badrums- och köksrenovering
- Elarbeten och VVS
- Målning och tapetsering
- Gräv- och markarbeten
- Plåt- och glasarbeten